Sent i aftes gik det op for mig, at jeg ikke havde brød til at smøre madpakken til Mathildes lejr i dag.
Hvad gør man så?? Der var 2 muligheder, enten at løbe i Fakta eller bage noget brød selv.
Jeg valgte den nemme løsning - at bage selv!!
Nogle mennesker tror, at jeg er et total overskudsmenneske, som konstant og hele tiden bager boller og varmer kakao til min familie. Tro mig; det er jeg ikke!!
Skulle du stadig være i tvivl, så spørg Nicolas. Han kom hjem fra arbejde i går aftes kl. 22.45. Jeg havde hverken mad eller tøfler klar, heller ikke nogen nystrøget avis :-) :-)
Men det er sandt, at vi her i familien tit spiser lækkert hjemmebagt brød. Sandheden er, at det kun tager få minutter at lave det.
Det er både super nemt, lækkert og billigt. Et brød koster ca. 5 kr. + strøm.
Og det kan få mig til at trække på smilebåndet når folk siger, at det ikke kan betale sig, fordi der er en udgift til strøm. Hihi for der er jo også en udgift forbundet med at starte bilen op og køre til bageren - mon ikke det ca. går lige op :-)
Her taler vi om et brød som efter min mening ligger langt over langt de fleste bager forretningers standart - og der får du ikke noget brød til 5 kr.
Derfor har jeg lavet en guidet gennemgang af processen - så nu kan alle måde mænd og kvinder, unge og knap så unge bage lækkert brød.
I aftes var det Mathilde som rørte det hele sammen!
Det er en lidt revideret udgave af "verdens bedste brød".
I min hverdag tager den brød lidt for lang tid, så derfor kom denne udgave til verden.
VERDENS HURTIGSTE BRØD
Tag et lille stykke gær - på str. med et afgnavet stykke tyggegummi
hihi, jamen jeg har lovet Nicolas at holde op med at sige "en sjat af det, og en skvis af det og en håndfuld af noget andet" :-)
Når jeg bager, er det virkelig en sjat og en skvis ovs. og resultatet plejer at bliver super, men det er selvfølgelig lidt svært at gengive over for andre - som ikke bruger de (i nogle sammenhængende) knap så anderkendte måleenheder.
Der tilsættes 2 store tsk. salt.
Jeg ved at man skal holde igen på saltet - og det er der uden tvivl noget sandhed i. Men jeg foretrækker at putte godt med salt i mit brød, så det smager af noget. Til gengæld fylder jeg mig ikke med total oversaltet Mc Donald's mad eller købepizzaer fra frost.
Salt og gær røres sammen til det bliver flydende.
Jeg er blevet oplyst, at denne proces gør, at brødet ikke hæver. Sådan har jeg gjort i 15 år, og mange spørger mig, hvordan i al verden jeg får mit brød til at hæve så godt.....tja, om ikke andet så gælder den lov ikke i mit køkken :-)
Det er så super nemt. Så står jeg ikke og skal bruge til på at røre gæren ud i vand. Jeg har altid gjort sådan og det bliver jeg ved med - DET VIRKER!!!
Der tilsættes
5 dl. vand
2 spsk. sukker
1 skvat honning :-)
625 g mel
evt. 3 spsk. olivenolie eller anden form for fedtstof - men det er ikke nødvendigt.
På billedet kan du se, hvilke meltyper jeg brugte.
Du kan holde dig til alm. hvedemel eller lave noget groft.
Børnene elsker, når jeg laver hvedemel med chokoladestykker i.
Der er ingen grænser for, hvad du kan putte i.
Pesto, soltørrede tomater osv.
Det hele røres sammen - ikke nogen grundig gennemrøring, bare sådan at der ikke ligger mellommer. De vil nemlig stå i vejen for hævningsprocessen.
Mathilde rørte det hele sammen.
Så er det bare på med låget. Dejen skal stå til hævning til næste dag.
Den del af processen tog 3-4 minutter. Og jeg står ikke engang tilbage med hænder der er smurt ind i klistret dejmasse :-)
Har du ikke en skål med låg, så læg et stykke husholdningsfilm eller stanniol over og så et viskestykke ovenpå. Det virker lige så fint!!
Man skal ikke gå ned på udstyr - men man skal sandelig heller ikke gå ned på at købe sig fattig i udstyr. Brug det du har, vær kreativ og ønsk dig evt. en 7,6 l bageskål fra Tuppeware i julegave :-)
Godnat og sov godt!
Sådan ser dejen ud næste morgen.
Sæt en stegeso eller en gryde (ca. 3 L - en af dem UDEN plastik håndtag) i ovnen og tænd for 250 grader.
Når ovnen er varm, tages stegesoen/gryden ud af ovnen og dejen hældes deri (ja hældes/skrabes) Du skal ikke have hænderne i dejen!!
Låg på, og i ovnen i 35-40 min.
Tag låget af - pas på den er skrækkelig varm!!
Bages nu ca. 10 min. Skru evt. lidt ned for varmen - men kun hvis du syntes brødet, er lidt mørk i kanten.
God bagelyst til jer alle sammen :-)
Hvis nu man ikke kan tåle honning, hvad gør man da? Kan man bruge sirup? Jeg ved ikke om der har samme "hævende" egenskab på gær...? Og kan man bruge speltmel? Gpr ud fra at gær sagtens kan erstattes af surdej?
SvarSletHej Micheel.
SvarSletDu springer bare honningen over. Den kan erstattes med sirup - det gør jeg faktisk også tit selv, men det kan også helt undlades.
Jeg bruger selv spelt, durum, sigtemel osv. Så det kan du sagtens.
Surdej er jo kongen over alle andre gærtyper, så surdej er bare super heri.
Held og lykke.
Skriv gerne hvordan det gik.
Tak for en nem og lækker brødopskrift! Jeg smækkede dejen sammen i går morges og bagte brødet i går aftes - og jeg kunne selvfølgelig ikke lade være med at sætte tænderne i det efter de 20 min. hvile var gået. Det smagte fantastisk! Sprød skorpe og lækkert blødt indeni..mmm.. Jeg havde noget pesto, som jeg også blandede i og det var så lækkert - hele min lille lejlighed lugtede af nybagt brød og pesto :).
SvarSletsyntes du ikke også, at det overraskende nemt??
SvarSletMit brød det hæver stadig ikke :( Har lavet det en del gange nu og følger opskriften (hæver også på køkkenbordet).
SvarSletForstår ikke hvad jeg gør forkert.. Hmm..
Hej Michelle.
SvarSletDet må vi altså lige have fundet ud af.
Jeg må lige prøve at spørge om nogle ting?
Hvor meget gær bruger du?
Lader du det hæve med låg på?
Er ovnen 250 grader varm når bødet kommer ind?
Bager du brødet med låg på?
Jeg glæder mig til at høre dine svar - vi skal nok få det til at hæve!!
Knus Inge
Hejsa :)
SvarSletJeg putter gær i på størrelse med en ært.
Nogle gange har det hævet med film på og andre gange med et grydelåg over skålen (har ikke rigtig nogen bøtte med låg, der passer til bagning).
Ovnen er opvarmet til 250 grader og bager derefter brødet med låg på i 30-35 min. Og det bliver til fladbrød hver gang.. Argh...
Tænker om det er min stegeso den er gal med. Den er ikke lavet af ler... Sámuel tror måske det har noget af gøre med aluminiumen for det afleder vist varme..
Jeg vil foreslå dig at doble op på gær og skifte til at bage den i en alm. gryde (ca. en 3 L)
SvarSletDet er vigtigt at varmen ikke bliver afledt og at dampen bliver inde ved brødet - da det er de 2 elementer der får brødet til at hæve.
Hvis man bare hælder brødet på en bageplade og putter det i ovnen så kommer der et total fladbrød ud af det.
Det er fint med husholdningsfilmen over skålen - jeg vil foreslå dig at lægge et viskestykke ovenpå hvis ikke filmen slutter hel tæt.
Men jeg tror problemet ligger i selve bagningen.
Skriv endelig tilbage her på bloggen hvad der sker videre i forløbet.
Held og lykke
Tak tak :)
SvarSlet